<$BlogRSDUrl$>

onsdag, september 14, 2005

Vietnamformidling i slow motion 

Idag bragte AC den lovede information om formidlingssituationen i Vietnam. Det var utrolig dejligt at blive opdateret, omend der desværre var tale om, at vore værste anelser blev bekræftet. Lige nu er jeg lidt for ør og bims til at skrive så meget om, hvad der sker, så I må lige selv tygge jer igennem dagens udmelding sakset fra ACs hjemmeside:


*******************************************************************************************


AC's forventninger til Vietnam må desværre nedtones
Nu, da flaskehalsen i forbindelse med vores familiers udrejser efter godt et år er løst, er vi stødt ind i et nyt problem vedrørende adoptionsformidlingen fra Vietnam: AC Børnehjælps forventninger til antallet af børn, vi årligt kan bringes i forslag til danske forældre, holder tilsyneladende ikke stik!

Mange af adoptivforældrene på Vietnam-ventelisten har ikke bare oplevet, at de er blevet stående på deres plads på ventelisten – de har desværre oplevet at rykke baglæns på ventelisten. Det er selvsagt meget frustrerende. Årsagen er den uventede langsommelighed i formidlingen sammenholdt med den tidligere omtalte ulykkelige situation, hvor hele 3 familier har mistet det barn, de havde i forslag fra Vietnam og derfor er kommet tilbage på ventelisten. Dertil kommer, at et par bero-sager, er blevet aktive igen.

Vores forventninger holder ikke
AC Børnehjælp var af vores samarbejdsparter i Vietnam blevet stillet i udsigt, at vi ville komme til at bringe ca. 35 børn i forslag årligt fra Hâ Táy provinsen i Vietnam. Det havde vi bestemt ingen grund til at betvivle. I første halvdel af 2005 fik vi i alt 11 børn i forslag, hvilket var mindre end forventet, men dog ikke alarmerende. Vi havde fået forventninger om at få et antal børn i forslag i løbet af sommeren, men fra april til nu har vi imidlertid kun fået 2 børn i forslag. Selv om vi har forventninger om snart at kunne bringe et par nye børn i forslag, giver det nu anledning til en markant nedtoning af vores forventninger til formidlingerne for resten af 2005.

Den nye lov havde gode intentioner
Vores kontaktperson Le Minh Nguyet har nu haft flere møder med myndighederne i både Hâ Táy provinsen og i Hanoi for at diskutere situationen. Som det formentlig er bekendt, indstillede Vietnam for nogle år siden al adoptionsformidling med henblik på at forbedre regelsættet på området og undgå ”child-trafficking”. Danmark fik som det første land en bilateralt adoptionsaftale med Vietnam under den nye lovgivning, og både i Vietnam og i Danmark havde vi forventninger om, at adoptionsformidlingerne nu ville kunne gennemføres efter internationale etiske og moralske regelsæt, der sikrer, at ”child-trafficking” ikke finder sted.

Gode intentioner holder ikke altid
I mellemtiden har Vietnam indgået bilaterale aftaler med mange lande, som har et meget mere liberalt syn på adoptioner end Danmark, herunder Frankrig og USA. Begge lande har adoptionsansøgere i tusindtal og tillader at adoptivforældrene rejser rundt i afgiverlandene (eller via kontaktpersoner lader sig repræsentere i afgiverlandene) og indgår direkte aftaler med biologiske forældre, hospitaler eller børnehjem om adoption af børn.

Årsagen til det faldende antal børn, der bringes ind på børnehjemmene i Hâ Táy provinsen med henblik på adoption, findes ifølge de vietnamesiske adoptionsmyndigheder i stigningen af antallet af disse ”private” adoptioner, og selv om myndighederne ser med bekymring herpå, har de ingen retshjemmel til at standse denne trafik under den nuværende lovgivning.

Sagen bør tages op i internationalt forum
AC Børnehjælp har i denne sammenhæng støttet en henstilling fra DanAdopt til, at Danmarks centralmyndighed tager problemstillingen op ved det kommende møde i slutningen af september i Holland mellem alle de centrale myndigheder i både afgiver- og modtagerlande henhold til Haager-konventionen om Beskyttelse af Børn og Samarbejde omkring Internationale Adoptioner. Det er dog desværre vores erfaring, at hvis regelsættet i afgiverlandet ikke direkte forbyder private adoptioner, vil det være nærmest umuligt at dæmme op for denne trafik.

Familier på Vietnam-ventelisten kan flytte
På grund af den markante nedjustering i forventningerne til formidlingerne i 2005, og dermed en forventning om en ventetid på 2½ år eller måske længere endnu for de senest tilkomne, har AC Børnehjælp besluttet, at ansøgere på Vietnam-ventelisten kan vælge andre ventelister. Dette er kun muligt, når vi forventer, at en nedgang i formidlingen fra et land er omfattende og vedvarende, hvilket vi desværre på baggrund af den viden, vi har nu, forventer er tilfældet for Vietnams vedkommende. Vi har derfor justeret vores forventninger til omkring 20 børn årligt. Derfor vil vi ikke blot åbne mulighed for, men også anbefale at de ansøgere på Vietnam-ventelisten, der ikke er blandt de øverste på listen, vælger et andet formidlingsland.
Ingen bliver tvungen fra Vietnam-ventelisten. Vores familier må selv vurdere, om deres placering på ventelisten giver en acceptabel ventetid med vores nye forventninger til formidlingen.

Se landemulighederne på landeoversigten på www.a-c.dk
For de ansøgere, der måtte være interesseret heri, henviser vi til oversigten over formidlingsmuligheder på dette link.

Her kan man se prognoser for ventetider, betingelser etc. på alle lande. Det er vigtigt for jer, der måtte overveje at vælge et alternativt land, at I løbende checker ventetiderne på nettet, da vores prognoser for ventetid på de små formidlingslande kan ændre sig hurtigt med tilgang eller afgang af forholdsvis små antal nye ansøgninger.

Vietnam-familier, der overvejer at flytter, er naturligvis også velkomne til at rette henvendelse til såvel vores adoptionsrådgivere på Vietnam, Margrethe Primdahl - mp@a-c.dk og Annette ap@a-c.dk som til den adoptionsrådgiver, der arbejder med det land, som de overvejer. Se oversigt over adoptionsrådgiverne her

Vi har desværre ikke nogen ventelister, der giver mulighed for overførsel af anciennitet, da man på alle vore aktuelle ventelister starter sin sag op med udsendelsen af dokumenter til afgiverlandet.

Eneansøgerne
Nogle familier har givet udtryk for utryghed ved, at vi også reserverer pladser til eneansøgere på Vietnam-ventelisten (efter kvota-ordningen) og vi skal for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at der ikke længere ”reserveres” pladser til eneansøgere, da ventelisten nu (på trods af det ringe antal børn i forslag) betragtes som en aktiv venteliste.

Hvis nogle af vores eneansøgere ønsker at komme væk fra Vietnam-ventelisten, tager de deres anciennitet med tilbage på puljeventelisten.

BEMÆRK:
Alle familier på ventelisten får disse informationer pr. brev i morgen torsdag d. 15. september. Vi har valgt, at lægge informationerne på nettet allerede i dag d. 14. september, så snart vi var klar med teksten, da vi ved, at mange venter på en forklaring på den meget beklagelige situation.



*******************************************************************************************


Naturligvis er vi p....frustrerede over, at der ikke bare var tale om nogle midlertidige forhindringer. Samtidig er vi lettede over at få en klar udmelding fra AC, og vi håber selvfølgelig på, at der er tale om et konservativt skøn, så der i hvert fald ikke kommer færre end 20 børn årligt. Lige nu føler vi os overbeviste om, at vi holder fast i Vietnam. Udover det rent følelsesmæssige aspekt (Vietnam er jo allerede blevet vores families andet fædreland og i vores bevidsthed er der pt. slet ingen tvivl om, at det er Lillemyrs fødeland), så ser det heller ikke ud til, at det vil gå væsentlig hurtigere for os, hvis vi skifter nu. Hvis prognosen med de 20 børn om året kommer til at holde, så burde der, såvidt vi kan regne ud, være gevinst i løbet af det næste år (vi er pt. nr. 16). Hvis vi skifter til Kina (den hurtigste liste), så vil der sandsynligvis også komme til at gå op mod et år, inden der kommer et barn i huset.

PYH - det er altså en træls og svær situation. Vi håber på, at en god nats søvn bringer mere klarhed og overskud. Og vi glæder os til, at vi kan få fat i vores sagsbehandler på AC imorgen, så vi kan få svar på nogle af de spørgsmål, der svirrer lige nu.

Comments: Send en kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?